Finska (drink)pinnar

När det föregående inlägget behandlade finsk föda så tyckte jag att det kunde vara på sin plats att återigen skriva lite om finska dryckesvanor. Speciellt med tanke på att valborg stundar och det är ju trots allt en riktigt klassisk suparhelg, speciellt då i Finland såklart. Dom har till och med en speciel typ av mäsk som dom ofta brygger hemma just inför valborgsfirandet, Sima.

Denna mäsk ska jäsa till sig under någon vecka så om ni vill ha ett klassiskt finskt valborgsfirande så är det hög tid att tillreda sin egen brygd nu i dagarna. För er bloggläsare som är nyfikna på att göra er egen Sima så följer här nedan vad som verkar vara ett standardrecept, lokala avvikelser kan dock förekomma. För övrigt så är det inte jag som har skrivit ned receptet utan det har kopierats rakt av utifrån en google-sökning, enjoy;

Ingrediens:
- 8 liter vatten
- 500 g socker
- 500 g farinsocker
- 0,5 dl sirap (som använder inte)
- 2-3 citroner
- 1/4 tsk jäst

Russin, socker, flaskor.

Ställa socker, farinsocker och sirap i pyts. Koka en del av vatten och tillsätt i pyts. Blanda så att socker upplöser sig.
Tillsätt gula citronskal och barkfri citron i pyts. Tillsätt rest av vatten så att vätska är handvarmt. Blanda jäst i liten
volym vatten och tillsätt i pyts. Ge att jäsa 12-24 timmar i rumtemperatur.

Tillsätt en tesked och några russin i flaskor. Sila vätska på flaskor. Behålla i kallt (källare eller kylskåp).
Sima är mogen efter en vecka och bästa efter två veckor.

finlandsuger drink
serveras med fördel som en paraplydrink.

Fin ska maten vara...

men det é den tyärr inte alltid. Inte i Finland åtminstone, inte i jämförelse med det som står på våra svenska menyer. De har mycket ryska influenser i sitt kök, och det känns som att dom är ungefär ett sekel efter oss i utvecklingen när det gäller mångt och mycket. Dom har en helt annan tradition i att använda sig av udda kött- och fisksorter, blod och inälvsmat, dessutom verkar det som att allt går att lyxa till med kornmjöl och råg. Över lag verkar det nästan som att våra grannar söker sig till mat som behöver spjälkas med sprit för att passera genom kroppen.

Det där sista var kanske en liten överdrift, men  på det hela taget så har dom en annorlunda matkultur där borta, googlade precis efter finska recept, och detta var det första som kom upp;

Kalakukko
en finländsk maträtt vars namn betyder fisktupp. Rätten består av fisk, vanligtvis siklöja, som täcks av ett deghölje och därefter varvas med fläsk. Rätten ugnsbakas 4 – 6 timmar. Kalakukko kallas ibland för "världens äldsta konserv".
Skalet;
5 dl vatten
½ msk salt
100 g smör
ca 9 dl rågmjöl
ca 3 dl vetemjöl eller jästbrödsmjöl
Innehåll;
1 kg fisk mujka (siklöja), abborre, lake
150 – 250 g sidfläsk
2 – 3 tl salt
Gör så här Knåda degen till en kompakt seg deg. Kavla degen till en oval platta som är 1 cm tjock i mitten och tunnare på kanterna.
Strö rågmjöl i mitten på degplattan. Skölj fisken och låt den rinna av, varva fisken med sidfläsket i mitten på degplattan strö salt mellan varven.
Vik upp kanterna på fyllningen, pensla med vatten och strö på mjöl samtidigt som du formar Kalakukkon. Grädda i 220 –225 grader. Linda in kalakukkon
i aluminiumfolie, låt den badda i ugnen i 100–150 grader i 4–6 timmar.

Inget fel egentligen, säkert bättre än allt konserveringsmedel vi får i oss från våra halvfabrikat, men fortfarande, visst andas det lite 1910 om det hela?
Nåja, nog om detta, vi letar vidare. Nästa finska rätt på google's meny blir ;
Karelska piroger med äggsmör.. seriöst, varför detta äggsmör?
Härnäst följer Memma;
Memma, en finsk efterrätt som äts kring påsk. Den kan enklast beskrivas som en brunaktig slemklum och är gjord på bland annat rågmjöl och malt.
Rätten serveras tillsammans med ovispad grädde.
finlandsuger
en typisk memmauppläggning serverad i ovispad grädde
.
Vidare så hittade jag många receptlänkar till, kålrotslådor, leverlådor, köttpiroger, potatislåda, morotslåda etc mm.

När vi nu ändå pratar finsk mat så kan man inte bara inte låta bli att ta upp situationen ute till sjöss. Ombord på färjorna som trafikerar rutten mellan Sverige - Finland brukar det inte bjudas på några större kulinariska matupplevelser och smaksensationer, och speciellt inte i buffén.

Ett ställe där man får äta så mycket ni vill ur skålar, där gamla tanter provsmakar genom att doppa fingrarna i såserna medans deras gubbar sträcker sig längre in över borden än deras armar egentligen förmår och härigenom doppas deras solkigt svettiga stjortärmar i alla möjliga och omöjliga kar där de efterlämnar både hår och hudflagor till sina medresenärer.
Intendenturpersonalen är i regel finsk ombord och detta lyser gärna igenom, inte minst bland de minst sagt suspekta desserterna som står till buds.

Detta var min syn på saken, om sedan dom exakta måtten i receptet ovan stämmer vågar jag inte svara på, ni får helt enkelt provlaga och sedan slänga upp nya kommentarer, såna är alltid lika uppskattade

Hoppas att ni vackra läsare där ute har haft det bra här i påsk, tänk nu på vad jag sagt, och glöm inte, finlandsuger.

Väl mött

Nej detta har inget med finsk mat att göra

Detta är bara ett kort informativt inlägg om att kategori husligt kommer tas bort från sidan. Denna del, den minst aktiva har istället fått förhöjd status och uppdaterats till en egen fristående blogg.

Om du är nyfiken på denna och vill veta adressen så får du jättegärna höra av dig.

I övrigt så kan det tlläggas att matbloggsinlägget börjar ta form och förväntas gå ut i tryck kring midnatt.

Väl mött

framsida

Äggligt mycket mat..

Som du nog redan känner till så är det påsk för hela slanten som gäller just nu, och med påsk så kommer påskmat..

Detta fick mig att fundera över det finska köket och nästa inlägg i bloggen kommer att behandla just detta ämne.

I övrigt så har jag inte mycket att rapportera, tänkte sätta igång med min kulinariska reseach nu istället så att ni får ett riktigt inlägg att sätta tänderna i.

Fram till dess, sköt om er, och hoppas påskharen har varit snäll mot er.

Väl mött.

finlandsuger

inte den blekaste om vart detta slutar..

..ligger på soffan, lagom vimsig, lite halvt förvirrad och bestämmer mig för att skriva årets första inlägg.

Hade fått en kommentar från en "herr/fru mupp" och det gjorde mig inspirerad till att skriva, problemet är bara om vad.. och under vilken kategori..
Blir mest att jag sitter och suddar.. Har redan skrivit lite om mina grannar, röd-svarta staket och att jag vann över en man från Finland inne på en spelsajt.. hmm, sudd... suddigummi.. det skulle faktiskt kunna vara ett av få låneord vi har tagit till Sverige ifrån Finland.. så ja, dags att konstatera, en gång för alla, på svenska heter det kautchuk.. eller det kanske också låter lite halvlånat.. hmm, radergummi då kort å gott.. helt enkelt.
Riktigt meningslöst svammel kan tyckas, och jodå, jag är benägen till att hålla med nästan, men om vi gör såhär, vi skriver in något allmänbildande också, då har ni ju inte klickat upp finlandsuger helt i onödan idag heller.
finlandsuger.blogg.se

Radergummifakta

Den bakomliggande mekaniken för att avlägsna blyerts från ett papper är i allra högsta grad en fysisk process. Radergummit gnids mot pappret där blyertsen sitter och vars kantiga struktur fastnar i det feta gummit.

När sedan gummit har uppnått sin mättnadsgrad rullar det ihop sig till en korv som släpper på pappret och som sedan med enkelhet kan viftas bort, rent gummi ersätter och processen kan fortsätta tills det att den oönskade blyertsmängden har avlägsnats från underlaget.



RSS 2.0