Ett inlägg om ett inlägg

Ni lite äldre läsare minns säkert när man gick på konsum för en massa år sedan, hur hyllorna var överfyllda med produkter ifrån blåvitt, ni minns säkert också hur snålt det kändes då mamma valde kakao ifrån blåvitt istället för de färgglada Ögonkakao-paketen.
Sedan dess har jag faktiskt haft lite svårt för just den blå-vita färgkombinationen, jag tycker helt enkelt att den är tråkig och ser billig ut, och detta för mig helt osökt in på den finska flaggan.
Tydligen så är det inte bara jag som tröttnat på blå-vitt, se bara på alla ålänningar som faktiskt inte vill kännas vid nationsflaggan utan istället ståtar med den mer ögonkakaoinspirerade ö-flaggan som även tidigare har nämnts på bloggen.
 Hur som helst, jag tänkte mest bara informera om att vi kommer att göra en liten fördjupning om den finska flaggan här på bloggen, hur den uppkom och vad den besitter för bakomliggande betydlelser, dock inte idag då jag har minst tio kilo uppgifter att ta mig an. Må väl, and spread the word.

http://finlandsuger.blogg.se

Finska Klipp

Återigen så kommer bloggen att utvecklas, förhoppningsvis till det bättre. Planen är att jag ska börja belysa finska klipp som jag hittar på nätet mellan varven, ofta så kommer det vara musik som kanske aldrig riktigt slagit igenom i Sverige, och förhoppningsvis heller aldrig kommer att slå.
Idag blir det dock lite annorlunda, dagens klipp visar på att finlänska gubbar inte nödvändigtvis är speciellt långt efter full-änder.




Hyväääh...

Läsarbrev #2

Jag fick även en fråga om hur arbetet går till bakom kulisserna, var inspirationen till bloggen kommer ifrån och hur jag arbetar. Så här kommer på begäran en liten inblick i hur arbetet med bloggen går till.

Jo jag har ett anteckningsblad på mitt skrivbord som heter idéer, och när jag får ett uppslag om något som har med Finland att göra så skriver jag ner rubriken och vissa av idéerna går sedan vidare i produktionsledet för att bli till den färdiga produkten, själva blogginlägget.

 Kollade igenom listan nyss och längst ner så har jag skrivit "bilder", ja alltså bilder som på något sätt ska kunna förknippas med mina inlägg, det vill säga och som jag funderar på att ladda hem. Kvalitén på listan varierar, och vissa av idéerna får rent av mig själv att fundera på hur jag egentligen tänker, se själv så förstår du säkert vad jag menar;

Bilder;
europakarta utan finland
fördjupning om Mannerheim med bildtext
mongolider som kör skrotbilar
uncle Sam - svensk hatt
jubileumsmyntet

Som du kanske redan har sett på bloggen så finns där en bild med Uncle Sam iförd svensk hatt, men allvarligt, nummer tre på listan, hur tänkte jag där egentligen?

 Nu fick du i alla fall en liten fördjupning i hur arbetet bakom denna blogg går till, och är det något mer ni undrar över så tveka inte på att skriva en kommentar, såna är alltid hjärtligt välkomna.

 När jag nu inte längre är kvar ombord på min färja så får vi se sen hur det blir med bloggandet med tanke på att jag inte längre kommer vara i Finland på daglig basis.

 Må väl, och se dig för lite extra i backspegeln, mongofyllda skrotbilar som kommer farande i full karriär är inte att leka med..

europa utan finland

Jag är ingen talare

Det har faktiskt strömmat till en hel del nya läsare, tro det eller ej.. Ni sätter lite press på mig när ni nu kommer här i tron om att det här skulle vara en blogg som har ett budskap att förmedla, att jag på allvar skulle ha något vettigt att säga.

 Självklart så har jag det, tro inte annat bara för att jag verkar vara en allmänt förvirrad man som sitter i en liten hytt och försöker ge en inblick i livet här inifrån twighlight zone..

För sådant är livet på en båt, i synnerlighet när man arbetar ombord på en färja som går till Finland och där majoriteten av passagerare är finländare, och i extra synnerlighet då när man har en sida som i vissa personers ögon kan te sig något anti allt som rör Finland...

Med dessa ord så vill jag hälsa er alla hjärtligt välkomna till min egen klubb för inbördes beundran.
Väl mött, och du, Finland suger.

finlandsuger



Hyttstädning

Dagen D närmar sig, ty i morgon är eder skribent åter en fri man. Jag mönstrar alltså av fartyget under morgondagen och nu är det hyttstädning som står på agendan.
En hyttstädning är mer än bara några slappa drag med en högljudd dammsugare för er som inte vet, det är dagen då man fullkomligt dränker in sin hytt med starka kemikalier för att göra hytten så steril som det bara går. Nu kanske du sitter där och tänker; "jaja, han har hyttstädning, ohh va spännande..." med stora slemkakor drypandes av ironi hängandes ifrån hakan ner över tangentbordet.
 Du var ju här för att läsa om Finland.

Oroa dig inte min vän, det finns en röd tråd i inlägget, och anledningen till att jag ens nämnde hyttstädningen var för att jag i samband med denna hämtade en flaska i städförrådet, och det är denna flaska fortsättningen på inlägget ska behandla, framför allt ur ett språkmässigt perspektiv då.

 Som ni säkert redan vet så är finskan inte känt som det vackraste av språk, åtminstone inte av oss svenskar. Norskan däremot brukar allmänt ses som ett ganska roligt och lite gulligt språk, och nu efter en mindre jämförelse av våra grannländers text på tidigare nämnd flaska så är jag beredd på att skriva under på att norrmännen har en mycket charmigarevokabulär.
Flaskan som jag hämtade innehåller ett medel för rengöring av speglar och fönster, på svenska benämnt som "Glasputs", inga direkta konstigheter där inte.

 På finska däremot, "Lasipintojen puhdistusaine"... Ja, vad ska man säga..

Sen så var det även skrivet på norska då och det var det som jag föll för, nämligen; Glasspuss. Det kändes bara så oskyldigt och naivt, lite femtiotalsinspirerat, från tiden innan våldet på gatorna var så rått, då amfetamin bara sågs som ett schysst bantningsmedel och då raggarkulturen fortfarande inte var mer än ett fenomen.

 Nu måste jag tyvärr runda av här och börja ta itu med hyttstädningen. Må väl, och glasspuss på er allihopa!

Jag har inte klaustrofobi

Detta kom jag fram till under fredagskvällen då jag har kröp runt nere i fartygets dubbelbotten för inspektion av diverse olika slags tankar.

Appropå tankar, så tänkte jag faktiskt att det här inlägget skulle ha en mer personlig prägel än vad mina inlägg vanligen brukar ha. Jag mönstrar av fartyget om bara några dagar och samtidigt som det ska bli väldigt trevligt att komma hem så har jag kommit fram till att jag trivs väldigt bra i de här sortens sjöfart, visst det är mycket som går på rutin, men det händer åtminstone något hela tiden, och detta tankprojekt som jag har påbörjat, det är väldigt stimulerande men tyvärr kommer jag inte att hinna klart hela fartyget innan jag mönstrar av.

Femton timmar har jag lagt på dessa fartygstankar idag, det har varit en hel del krypande längs iskalla rör genom ett kompakt mörker med en syrgasmätare och en ficklampa som mina enda vänner. Sedan har det även varit en hel del arbete med gamla spantritningar.

 Är detta kul då kan man fråga sig? Ja det har det faktiskt varit, och framför allt har det varit jäkligt lärorikt. Först idag såg jag nog tjusningen med att inte nöja sig med att arbeta som andrestyrman, överstyrmansuppgifterna är både spännande och stimulernade.

 Haha, det där sista lät nästan lite väl mycket som en dålig reklamslogan för överstyrmansyrket, men jag bjuder på det. Hoppas din dag har börjat på bästa tänkbara sätt.

Tristess

Ur tristess skapas faktiskt ingenting, det är min slutsats efter att ha vandrat runt på lastdäck idag och bara väntat på att något ska hända. Jag spatserade fram och tillbaka, fram och tillbaka och hade min blogg i åtanke, men hur jag än vände och vred på tankarna så kom aldrig den rätta i inspirationen fram.

Nu i efterhand så slog det mig att just denna tristess, det är ju den jag ska skriva om i dagens inlägg, hur något kreativt över huvud taget kan komma ifrån landet som saknar vår (se tidigare inlägg om detta låter obekant).

För kreativitet har finländarna emellanåt ändå visat prov på, se bara på den osymetriska vapenskölden, eller Lordis maskerad på eurovision song contest, för att inte tala om Ma Numinens oförglömliga låt om en gummiboll som kommer tillbaka hela tiden.

Musik är kanske annars inte något som finländarna är speciellt kända för, i alla fall inte i någon vidare positiv bemärkelse.

Darude är kanske något av ett undantag, men o andra sidan så är ju hans one-hit-wonder helt fri från text. Visst, i och med EU-medlemsskapet så kom även engelskan in i finska skolan, så det har ju funnits en och annan artist som hankat sig fram på halvdålig raspig engelska.

 Det är ju helt galet va mycket man kan lära sig om Finland genom att läsa min blogg. Väl mött, nu é jag trött.


min Kuk Song

ps. Finland suger. ds.

Det finns en sak till med Finland som är bra

Nu när jag har grubblat över mitt inlägg från i söndags så har jag kommit fram till att jag inte riktigt lyckades klämma in alla positiva sidor ifrån Finland, eller ja, återigen är det Åland som står för det positiva, och jag pratar naturligtvis om Sixten jansson!

Denne skald bland trubadurer, denna mästare på att knyta ihop säcken, mannen som säger hej till oss allihopa. Jag vet att inlägg om Sixten har varit efterlängtade ibland många av er. Jag skulle kunna skriva spaltmeter om denna öbo, men jag låter istället länken tala för sig själv.

http://www.youtube.com/watch?v=2wU-zTXWysk

För övrigt så är en musikvideo med "Sjunger hej" på väg upp på youtube, och som det ser ut så kommer den att vara i samma stil som min lurifix-video. Väl mött

http://finlandsuger.blogg.se

Produktiv

Idag gjorde jag faktiskt ännu en insats för att sprida mitt budskap, jag lånade (utan att fråga om lov) en apparat för att skriva ut textremsor, du vet, små plastremsor med klister på baksidan, en så kallad Dymoapparat.

Planen är nu att sprida dessa lite varstans enligt ett helt slumpmässigt mönster. Så håll ögonen öppna, kanske sitter där en sådan på en lyktstolpe nära dig.

Glasögon

Återigen ett inlägg som egentligen inte har så mycket med Finland att göra, förutom att det kanske förklarar varför så många finländare har glasögon (ja, det kommer att klarna när du har läst igenom instruktionerna).

Jo, finskan är som bekant ett svårbemästrat språk, så även ungerskan som tillhör samma språkstam. Frågar man gemene man vilket språk som är det svåraste så svarar dom flesta svenskar direkt kinesiska.

Att detta inte stämmer ska jag visa för er nu. Att läsa på kinesiska är inte alls speciellt komplicerat egentligen. Det viktigaste är att försöka se ut som en kines medans man läser, detta är verkligen a och o. så efter att du tittat på nedansstående bild, sätt då pekfingrarna i ögonvrån och spänn bak ögonlocken något så att du ser ut som en kines.

Nu räknar jag kallt med att mina läsare håller en viss nivå när det handlar om att läsa instruktioner så jag går inte in djupare på det här.

1. Titta på bilden.
2. Strama upp ögonlocken med händerna genom att dra huden vid tinningarna bakåt så att du får en mer asiatisk look.
3. Läs texten.

finland suger

4. Nu kan du reflektera över den ovanstående parentesen.




Läsarbrev #1

Efter mitt utlåtande där jag bad er läsare att komma upp med förslag om vad jag ska skriva om så har ett flertal idéer dykt upp och jag ska göra mitt bästa för att behandla samtliga. Vi börjar med det svåraste, jag fick en lång kommentar där jag blev ombedd att beskriva Finland ur ett annat perspektiv, nämligen att skriva om sådant som jag tycker är bra med Finland, utöver att åka därifrån..

Den här problemställningen blev ju något av ett dilemma då bloggens tema riskerar att urvattnas om jag ska försöka vinkla något om grannlandet till en positiv sak, men frågan är ställd och jag ska göra mitt yttersta för att försöka besvara den.

Nu efter några minuter av eftertanke så har jag kommit fram tll en sak, det bästa med Finland är att vi har några att tävla mot, gör finnarna något bra så överträffar vi dom direkt, dom pressar oss till framsteg. Utan Nokias konkurrens så skulle antagligen inte Ericsson ha varit lika stort som det är idag. Utan landskamper i hockey mot Finland så skulle kanske vårat landslag inte ha varit så bra som det är.
Till viss del ska vi alltså tacka Finland för att vi alltid ligger steget före.

Jag hoppas att nästa fråga blir något mer enkelspårig, ytligare och lättare att besvara.

 Väl mött.

Expriment

Idag har jag faktiskt fått tillbaka lite kreativa lustar, det är nästa så att det går över styr, det finns så mycket intressant som jag vill dela med mig av så jag vet inte riktigt var jag ska börja.
Så istället blir det ett litet specialinlägg där du som läsare är med och bestämmer vad nästa inlägg ska handla om.

Reglerna är enkla. Du som är först med att skriva in en kommentar som på något sätt är en frågeställning angående Finland kommer att få bestämma utformingenen av kvällens inlägg. Deal?

finland

Misslyckad rapport

Som jag utlovade i bloggens begynnelse så skulle det komma en rapportering om finsk vodka och min plan var den att rapporten skulle skrivas i två delar, en del då jag är berusad och sedan en del som skrivs dagen efter.

 Nu förhåller det sig som så att jag hade tänkt sätta planen i verket redan ikväll, men det misslyckades jag kapitalt med då vi har haft en flock full-änder ombord som tömt hela förrådet av just finlandia.

Visst, det finns lite finska öler kvar nere i baren och så, men det är inte samma sak, jag är inte intresserad av att redovisa om en balanserad fylla, jag ville ju ta er till händelsernas centrum, så att ni verkligen känner er delakiga, som att ni är med där det händer, så att ni inte ska behöva göra samma misstag som jag kommer till att göra med finsk vodka i mina vener.

Detta visar ju bara på hur mycket jag tycker om er kära vänner, kanske något att tänka på när ni går och lägger er ikväll.. för att inte tala om i årets julklappshandel.


finland suger
En av full-änderna fångad på bild dagen efter.

Finskt förspel

Idag har det pratats en hel del snusk uppe på bryggan, inget där finländare är inblandade dock kan jag förtälja, men denna konversation fick mig att tänka på något som jag hörde för länge länge sedan, i min gröna ungdom så att säga.

Jo, det handlade om att svenska killar ofta är populära bland finska tjejer. Varför är det då så kan man fråga sig.

Tydligen så rör det sig om att finlänska män har en helt annan syn på så kallade förspel än oss svenskar, ett förspel för en finsk man är enligt mina källor definierat av att mannen ger kvinnan en dildo, sen går han in på toaletten och sätter sig och bajsar medans han läser en porrtidning, sen när han är klar på toaletten så går han ut och fullföljer akten.

Finsk effektivitet tror jag att man skulle kunna ta och kalla det hela.

toalett

"Roliga historier"

Jag har lärt mig så mycket om finnar idag, mestadels genom så kallade "roliga historier" där jag inte kan säga något om sanningshalten får tilläggas så att det inte inkommer ytterligare klagomål angående min källkritik...

Till att börja med så kommer här ett par gåtor;

 # Hur gör man en finlänsk grönsakssoppa?

Svar; Man häller koskenkorva i en blommig tallrik.

 #Hur gör man en finlänsk fruktbål?

Svar; Man häller koskenkorva i en bålskål och slänger i en ärta.


Slutligen vill jag bara säga en sak som en finländare faktiskt lärde mig nu ikväll, nämligen att;

Det finns tre sätt att dricka vodka i Finland, det först är att blanda det med vatten, det andra, blanda det som vatten, och slutligen, att dricka det som vatten.

Klagomuren

Det har inkommit en del klagomål från er läsare om hur tillvida jag är källkritisk eller inte. Som exempel kan nämnas att det finns dom som inte tidigare hade hört talas om ful-anden och ifrågasatte trovärdigheten i inlägget hör och häpna.

Sen har även mitt inlägg om finsk bilindustri ifrågasatts då Finland faktiskt tillverkar både lastbilar och pansarfordon. Visst, det finns en liten fordonstillverkare som mest satsar på den inhemska marknaden och på den ryska, och märket det heter SISU.
 
Nu förhåller det sig faktiskt inte som så att dom gör personbilar och det var det som var min poäng i det tidigare inlägget.

Men visst, rätt ska vara rätt, och nu har jag faktiskt nämnt detta märke, så då borde alla vara nöjda och glada. För övrigt så tycker jag att dessa finska lastbilar bara är Sisudär...


där

Hört på bryggan

Detta inlägg har faktiskt inte ett dugg med finland att göra, förutom det att jag satt på en båt på väg till just Finland när jag hörde denna konversation, och ja, jag vet inte riktigt, antingen finns det någon mer därute som finner detta roande, eller så är det bara jag som börjar bli lite skadad av det här yrket.

 Hur som helst, en kort förklaring först till vad det hela handlar om. Jo, när fartyget ligger till kaj så har vi mindre motorer som förser oss med elektricitet ombord och huvudmaskineriet är avstängt. När vi sedan har lättat och beger oss till havs så kan vi istället koppla in generatorerna på huvudmaskinernas axel för att spara bränsle, och detta begärs uppifrån kommandobryggan ner till maskincentralen genom att dom där nere kopplar om till "Sea mode" ifrån "Habour mode", inga direkta konstigheter där egentligen.

Nu förhåller det sig som så att den maskinist som hade vakten nere i maskinrummet när kapten ringde ner om "Sea mode" inte har den bästa språkförståelsen när det kommer till svenskan. Så här nedan följer den korta ordväxlingen som jag fann så roande. Här får ni tänka er en kapten som talar med en väldigt korrekt röst och en maskinist som talar med lätt utlänsk brytning.

 Kapten - Ja maskin, koppla manöver till sea mode.

Maskinist - Va?

 Kapten - Ja, ändra manöver till sea mode.

Maskinist - Man över bord, do ringer ner till mig och säger att vi har en man över bord. Detta är maskinrummet, varför do ringer mig, vad ska jag göra åt det? Ska jag hoppa i efter honom eller vadå?


Det blev visst en ganska lång förklarande text, men jag hoppas att ni inte tröttnade på vägen och tappade bort er helt.

Efter tiggeriet

Självklart så menar jag inte att ni som följt min blogg inte betyder något, jag ber så mycket om ursäkt ifall ni tolkade mitt inlägg angående för liten läsarkrets som sådant.

För jag menar det verkligen, jag tycker det är hemskt roligt att det faktiskt finns sådana som ni, såna härliga människor som faktiskt ger mina ord och tankar en chans och som emellanåt tycker att det jag skriver är värt att lägga ett par minuter på att ta sig igenom.

Nu kanske ni är nyfikna på hur det gick med tiggeriet..? Som ni ser så sitter jag här och skriver så alltså måste jag ju tycka att det är värt det hela.

Facit

Till er som fortfarande inte klarat av att hitta svaren till "Finn fem fel" så kommer här listan med ändringar;

 # Blommorna på vapenskölden har färgats rosa.
 # Lejonet har blivit kuperat. # Lejonet har stängt munnen.
 # Lejonet har huggit sig själv i huvudet med sitt svärd.
# Blomman som tidigare var omringad av djurets svans har skuttat något åt vänster.

 Ja jag vet, nu är det någon som kommer att bråka om det där med tungan, men det är oftast så att djur som stänger munnen drar in tungan före det att dom stänger käkarna. Det skulle ligga väldigt många tungor på marken annars, för en tunga som inte dras in innan stängning, ja den ligger pyrt till. Risken att bli avbiten är trots allt överhängande.

Nu ska jag nog sova middag en stund, det här med att jobba under täckmantel tar på krafterna

I have a dream

Jag börjar känna att den trogna skaran av läsare inte är ett tillräckligt stort underlag för den tid och möda som jag faktiskt lägger ner på att kartlägga våra grannländer (både Danmark och Norge har som bekant också blivit nämnda).

Det vore väldigt roligt att se hur många besökare jag kan få på en dag, så snälla, dra ditt strå till stacken genom att göra följande; Skriv något om min sida och lägg upp adressen till bloggen som ditt humör på fejsbook i några timmar, kanske någon kommer att gå in och läsa och så kommer förhoppningsvis budskapet spridas likt ringar på vattnet.

Se detta inlägg som ett litet expriment också, det vore faktiskt intressant att se vilken makt fejsbook har över oss människor.

För övrigt så kan jag inte låta bli att dra en liten parallell till en biblisk händelse igen, nu låter det väl som att jag lider lite lätt av storhetsvansinne, vilket jag kanske gör också, men hur som helst, Jesus förespråkade att den som var utan skuld skulle kasta den första stenen.

Nu säger jag inte att jag är vare sig Jesus eller utan skuld, det är snarare tvärt om, och ändå så kastar jag den första stenen här på vattnet med gott samvete, eller kanske just på grund av detta faktum.

Visst, dom flesta av er kommer väl bara att ignorera detta "besökartiggeri" likt uteliggare i tunnelbanan, men ja, tänk på att det faktiskt är för eran skull som jag sitter här och skriver också. Sköt om er, budskapet kommer att leva vidare, och förhoppningsvis så även bloggen...

sverige

Upp till kamp

Som jag skrev för ett par dagar sen, en svensk tiger... och det är precis vad vi har gjort alldeles för länge nu, jag tror inte budskapet gick fram riktigt där på 30-talet då ordspråket myntades utan att det skedde ett nationellt missförstånd över meningens innebörd.



 Vad våra förfäder egentligen ville ha sagt var nog att Vi måste ryta till lite, släpp tigern inom oss lös och se upp för dom finska lejonen, för dom är minst lika påstridiga som golden retrivers.


 Ja, se även bilden, ska vi verkligen bara stå där som små fån och ta emot va?


en svensk tiger

Vapensköld

Till er som undrade över det tidigare inlägget om "Finn fem fel" så kan jag säga att svaren på vad som har ändrats i bilden kommer att ligga under kommentarer för bilden inom en inte allt för avlägsen framtid.

Och till dig som undrade vad det var för bild som hade använts så kan jag berätta att det var Finlands vapensköld.

jo
För övrigt så undrar jag vad dom egentligen tänkte när dom gjorde denna vapensköld, känns inte blommorna väldigt slumpmässigt och ganska ologiskt utspridda? Ingen vacker syn vill jag lova.

Kvartsamtal

Nu när har jag skrivit om ett 20-tal finska fenomen så är det kanske är hög tid för ett mindre kvartsamtal angående mina insatser, skriver jag om relevanta ämnen, borde jag kanske lägga om fokus, kanske fördjupa mig mer inom vissa områden?
Vad är ni läsare egentligen intresserade av att läsa om? Jag skulle uppskatta lite mer feedback, har ni synpunkter så får ni gärna lägga dom som kommentarer här på inläggen.
Vill ni veta mer om finsk musik? Kanske mera sport? Mer historiska fakta? Analyser utifrån ett sjömannamässigt perspektiv rentav?
Eller vill ni börja läsa om kärlek? Fjantiga små elefanter som studsar runt bland rosa fluffmoln och skjuter lakritspilar på varandra? Det är ju trots allt för er skull som jag skriver.

finland

RSS 2.0