Finska (drink)pinnar

När det föregående inlägget behandlade finsk föda så tyckte jag att det kunde vara på sin plats att återigen skriva lite om finska dryckesvanor. Speciellt med tanke på att valborg stundar och det är ju trots allt en riktigt klassisk suparhelg, speciellt då i Finland såklart. Dom har till och med en speciel typ av mäsk som dom ofta brygger hemma just inför valborgsfirandet, Sima.

Denna mäsk ska jäsa till sig under någon vecka så om ni vill ha ett klassiskt finskt valborgsfirande så är det hög tid att tillreda sin egen brygd nu i dagarna. För er bloggläsare som är nyfikna på att göra er egen Sima så följer här nedan vad som verkar vara ett standardrecept, lokala avvikelser kan dock förekomma. För övrigt så är det inte jag som har skrivit ned receptet utan det har kopierats rakt av utifrån en google-sökning, enjoy;

Ingrediens:
- 8 liter vatten
- 500 g socker
- 500 g farinsocker
- 0,5 dl sirap (som använder inte)
- 2-3 citroner
- 1/4 tsk jäst

Russin, socker, flaskor.

Ställa socker, farinsocker och sirap i pyts. Koka en del av vatten och tillsätt i pyts. Blanda så att socker upplöser sig.
Tillsätt gula citronskal och barkfri citron i pyts. Tillsätt rest av vatten så att vätska är handvarmt. Blanda jäst i liten
volym vatten och tillsätt i pyts. Ge att jäsa 12-24 timmar i rumtemperatur.

Tillsätt en tesked och några russin i flaskor. Sila vätska på flaskor. Behålla i kallt (källare eller kylskåp).
Sima är mogen efter en vecka och bästa efter två veckor.

finlandsuger drink
serveras med fördel som en paraplydrink.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0