Fin ska maten vara...

men det é den tyärr inte alltid. Inte i Finland åtminstone, inte i jämförelse med det som står på våra svenska menyer. De har mycket ryska influenser i sitt kök, och det känns som att dom är ungefär ett sekel efter oss i utvecklingen när det gäller mångt och mycket. Dom har en helt annan tradition i att använda sig av udda kött- och fisksorter, blod och inälvsmat, dessutom verkar det som att allt går att lyxa till med kornmjöl och råg. Över lag verkar det nästan som att våra grannar söker sig till mat som behöver spjälkas med sprit för att passera genom kroppen.

Det där sista var kanske en liten överdrift, men  på det hela taget så har dom en annorlunda matkultur där borta, googlade precis efter finska recept, och detta var det första som kom upp;

Kalakukko
en finländsk maträtt vars namn betyder fisktupp. Rätten består av fisk, vanligtvis siklöja, som täcks av ett deghölje och därefter varvas med fläsk. Rätten ugnsbakas 4 – 6 timmar. Kalakukko kallas ibland för "världens äldsta konserv".
Skalet;
5 dl vatten
½ msk salt
100 g smör
ca 9 dl rågmjöl
ca 3 dl vetemjöl eller jästbrödsmjöl
Innehåll;
1 kg fisk mujka (siklöja), abborre, lake
150 – 250 g sidfläsk
2 – 3 tl salt
Gör så här Knåda degen till en kompakt seg deg. Kavla degen till en oval platta som är 1 cm tjock i mitten och tunnare på kanterna.
Strö rågmjöl i mitten på degplattan. Skölj fisken och låt den rinna av, varva fisken med sidfläsket i mitten på degplattan strö salt mellan varven.
Vik upp kanterna på fyllningen, pensla med vatten och strö på mjöl samtidigt som du formar Kalakukkon. Grädda i 220 –225 grader. Linda in kalakukkon
i aluminiumfolie, låt den badda i ugnen i 100–150 grader i 4–6 timmar.

Inget fel egentligen, säkert bättre än allt konserveringsmedel vi får i oss från våra halvfabrikat, men fortfarande, visst andas det lite 1910 om det hela?
Nåja, nog om detta, vi letar vidare. Nästa finska rätt på google's meny blir ;
Karelska piroger med äggsmör.. seriöst, varför detta äggsmör?
Härnäst följer Memma;
Memma, en finsk efterrätt som äts kring påsk. Den kan enklast beskrivas som en brunaktig slemklum och är gjord på bland annat rågmjöl och malt.
Rätten serveras tillsammans med ovispad grädde.
finlandsuger
en typisk memmauppläggning serverad i ovispad grädde
.
Vidare så hittade jag många receptlänkar till, kålrotslådor, leverlådor, köttpiroger, potatislåda, morotslåda etc mm.

När vi nu ändå pratar finsk mat så kan man inte bara inte låta bli att ta upp situationen ute till sjöss. Ombord på färjorna som trafikerar rutten mellan Sverige - Finland brukar det inte bjudas på några större kulinariska matupplevelser och smaksensationer, och speciellt inte i buffén.

Ett ställe där man får äta så mycket ni vill ur skålar, där gamla tanter provsmakar genom att doppa fingrarna i såserna medans deras gubbar sträcker sig längre in över borden än deras armar egentligen förmår och härigenom doppas deras solkigt svettiga stjortärmar i alla möjliga och omöjliga kar där de efterlämnar både hår och hudflagor till sina medresenärer.
Intendenturpersonalen är i regel finsk ombord och detta lyser gärna igenom, inte minst bland de minst sagt suspekta desserterna som står till buds.

Detta var min syn på saken, om sedan dom exakta måtten i receptet ovan stämmer vågar jag inte svara på, ni får helt enkelt provlaga och sedan slänga upp nya kommentarer, såna är alltid lika uppskattade

Hoppas att ni vackra läsare där ute har haft det bra här i påsk, tänk nu på vad jag sagt, och glöm inte, finlandsuger.

Väl mött

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0