Finn fem fel

En väldigt klassisk lek som man ofta finner i högklassiga tidningar såsom allers och hänt extra är "Finn fem fel". Leken går till som så att det finns två näst intill identiska bilder, men att på den ena så har det skett en rad förändringar, fem stycken närmare bestämt.
 Det finns även varianter med både fler och med färre fel, men då heter dom naturligtvis inte just "Fem" fel. Så hur tror ni att denna lek har uppstått då? Smaka på namnet, Finn, fem, fel... Just det, fem fel på finland..

Och vilka är dessa fem då? Ja, jag kan ju spalta upp dessa i punktform för er, men jag ser hellre att ni själva begrundar detta, egna reflektioner är viktigt i dessa tider.
Alla måste någon gång bilda sig en egen uppfattning om problemen..
Men frukta inte, jag kommer att lista de fem jag har i åtanke vid ett senare tillfälle, nu ska jag dock ner på däck och jobba vidare, det går rykten om att vi ska få ett gäng finska elektriker ombord...

fel

En exempelbild i "Finn fem fel".


(Detta inlägg skrev i ett nyvaket tillstånd.)

Lite småirriterad bara.

Som du kanske sett eller hört så arbetar jag till sjöss i skrivande stund och det på ett fartyg som går mellan Sverige och Finland.
Ombord så är det blandad besättning, bland personalen som jobbar inne i fartyget så är majoriteten finnar medans vi på bryggan och på däck i huvudsak är svenskar.
Språket ombord är officiellt sett svenska, det är ett av anställningskraven att kunna språket flytande, men så fort det bildas en grupp med två-tre finnar så börjar dom genast kackla på sitt hemspråk.

 Det finns faktiskt säkerhetsapekter i detta, som när lotsen och styrmannen bara pratar finska på bryggan och utkiken inte förstår ett ord av vad dom säger. Blir det ett haveri så kommer visserligen dom att få skit för att dom inte pratar svenska sen när den "svarta lådan" blivit bärjad.
Sen har vi haft en svensk kockelev ombord och det är nog inte så kul att stå där utan att få göra något och utan att först vad tantligan pratar om. För övrigt så misstänker jag att hygienen kring matlagningen inte är den bästa, känns sådär lagom fräscht när man ser en gammal tant stå lutad över stekbordet med en gammal fimp i mungipan...

Det finns egentligen ingen poäng eller slutkläm i detta inlägg, jag ville bara gnälla av mig lite. Fast egentligen så har jag inte ens börjat gnälla, för det som jag hade tänkt skriva om kom inte med i vilket fall, märkligt det där. Nu känns det åtminstone lite bättre, nu kan jag unna mig en liten siesta framför ett avsnitt från family guy.

Nåväl, det blir nog dubbla inlägg ikväll. För övrigt tycker jag att det är lite dumt med ordningen på en blogg, för egentligen så vill jag ju att detta ska läsas före det senaste, men så blir ju inte riktigt läsordningen. Mäkta irriterande, men jaja.. Ni får läsa ovanståene inlägg en gång till då så att det blir rätt.

Regler

Från och med idag så kommer det att införas en ny sak på bloggen som förhoppningsvis ska ge er läsare ökad förståelse för mina inlägg och mitt mentala tillstånd i skrivande stund.

Längst ner i det dagliga inlägget så kommer det emellanåt att finnas en mindre notis angående mitt allmäntillstånd, hurtillvida jag är trött, bakfull, salongsberusad och så vidare.

Som exempel kan jag ju nämna att jag i skrivande stund är ovanligt pigg, har precis haft en avgång ifrån Finland och beger mig nu hem mot Stockholm igen, vilket skulle kunna vara en faktor som gör att jag är på så glatt humör.

Hoppas ni får en fin dag allihop.




en svensk

En svensk tiger...

Det är just det vi har gjort alldeles för länge nu om detta mörka hot ifrån öst.. Du kan göra en skillnad, stöd min kamp och sprid budskapet. Berätta om bloggen för mormödrar och kusiner, grannar och kassabiträden, berätta för alla att det finns en modig ung man någonstans ute på östersjön som inte räds att berätta sanningen, en man som står där för att väcka folk ur deras dvala, hjälpa människorna att se den sanna vägen, hur smärtsam den än må vara.

 Tänk Matrix, tänk blåa piller. Tänk stort. Bloggen behöver din hjälp. Tack på förhand Svenska folket. Tillsammans rider vi ut stormen.



sverige

Bon aqua vs. Finn aqua

Lika bra att börja med att säga på en gång att det inte är något fel på det finska vattnet "Finn Aqua", åtminstone inte som dryck betraktat. Jag dricker några liter av vattnet dagligen, både i kolsyrad och naturell form, det handlar mer om att det känns lite som ett B-vatten på grund av namnet som är lite väl mycket Västtysklandinspirerat.

 Visst, Berlin-muren har fallit och Europa har till stor del anpassade sig till denna gränslösa eufori.

Men hur är det egentligen borta i öststaterna? När man frågar en medelsvensson om vad han anser om öststaterna så är det ofta en krypande olust som smyger sig på, och när man sedan frågar vilka länder som egentligen är öststater så ramlar det ut ett gäng med länder, Estland, Polen, Ukraina, Lettland, Vitryssland och självklart öststaten framför alla andra, Ryssland. Men vad hände egentligen med Finland då?
Finland om nägot är ett österland för oss svenskar och detta faktum borde verkligen framhävas, just detta ämne är så viktigt att det är fullt möjligt att det kommer att komma ett extrainsatt blogginlägg om just öststaterna.

Hur som helst, tillbaka till ämnet och varför vi faktiskt pratar öststater vs. västeuropa. Som bekant hette före detta Västtysklands huvudstad Bonn, och ordet bon (samma uttal) går att hitta i ett västerlänskt vatten, nämligen Coca-cola companys vattemärke, det franskinspirerade "Bon Aqua".

 Ser ni kära läsare likväl som mig den geografiska likheten? Det är så uppenbart så man vet inte riktigt vart man ska ta vägen. Så fantasilöst och verkligen typiskt Finland. Ja du medborgare, Finland suger verkligen.

vattenflaska
Under triangeln i "A:et" står det faktiskt "Finn", titta noga och du skall finna..

Finskt bröllop

Denna rubrik skulle jag verkligen kunna ta ut svängarna kring, men det tänker jag faktiskt inte göra, istället så tänker jag redovisa om varför frågeställningen ens har uppstått.
 Varför skulle det finnas något intressant kring finska bröllop och varför är det ett ämne jag vill belysa?

Kan det vara så att det redan råder brist på ämnen för bloggen? Som ni vet är ju min infallsvinkel något snäv, många fakta som framkommit har jag exempelvis haft svårt att hitta källor som vill träda fram för.

Tillbaka till ämnet, bröllop i Finland det vill säga. Såhär var det, jag arbetade framför datorn med ett bildsök inne på en välkänd sökmotor och hade skrivit in olika saker angående Finland, och väl inne på 3:e sidan i bildsöket så kom det upp en bild som någon hade döpt till finskt bröllop.

Om bröllopet har någon anknytning till Finland låter jag vara osagt, ni får helt enkelt dra era egna slutsatser, men bilden i sig var så målande så jag kunde helt enkelt inte låta bli att visa upp den för er trogna läsare.

Hoppas att ni har det bra där ute, och passa er för att bli för fulla på ett finskt bröllop, ni vet aldrig vem/vad det är ni vaknar upp vid.


finland



Finlands sak är vår

Ja, smaka på den rubriken; Finlands sak är vår.. Vad är det för ett tråkigt land va som bara har en årstid om året då man kan finna klimatet acceptabelt?

Och Tänk då ifall den klassiska frasen kommer att ändras nu i samband med den globala uppvärmningen så att det istället blir; Finland saknar vår.

Fy satan för att bo där då säger jag bara.. Glöm inte var ni läste det först.

Finland vs. Fuland

jo, detta städiga kackel om att Finland heter "Fin-land" just för att det är ett sådant "Fint" land..

Däri ligger ingen sanningshalt.

Namnet kommer ifrån att Ful-land redan var upptaget av en nära släkting till den svenska gräsanden, nämligen full-anden, och ja, om sanningen ska fram så är till och med finländare ett trevligt och sofistikerat släkte i jämförelse med denna avart av änder.

Fu-land å, är inte det ledigt då? Nej kära vänner, återigen finns där en koppling till den ornitologiska världen, nämligen den till den mytomspunne ful-anden, som levde i nordvästra Skåne fram till slutet av 1600-talet.
Enligt sägnen så var ful-anden så vedervärdig att ingen människa som har sett den i ögonen någonsin återhämtade sig från chocken, folket har tappat talförmågan på grund av dessa fåglar och de som inte tog livet av sig hamnade på psyket.
Det sägs även att det var på grund av ful-anden som dinosaurierna dog, men därom tvista de lärde. Att det sedemera blev Fin-land kan tyckas märkligt, men mer om detta längre fram i bloggen.



Ta hand om er nu kära vänner, och måna lite extra om era nära och kära ikväll, i deras ögon blir ni förhoppningsvis aldrig fuländer.




finland
Trots att fulanden sedan länge är utrotad så krävs det fortfarande censurering av sentida efterkonstruktioner som görs av fågeln för säkerhets skull.

Mumin del 1.

Detta är inget blogginlägg i vanlig bemärkelse utan mer en intern kommunikation med någon. Denna någon som har lovat mig ölglas i utbyte mot att jag ordnar fram mumintroll åt henne.

Här har du ditt första;

mu min




Ha en fin dag och kör försiktigt. Kram liksom..

Finnar

Det kan inte vara en slump att tilltäppta porer kallas i folkmun för finnar här i Sverige..
 Du vet, dessa tilltäppta fettansamlingar fyllda med smuts och hormoner.
 Så hur kommer det sig? Har finska medborgare extra mycket finnar per kapita genom livet?

Engelskan har ju lånat den svenska mer medicinska termen, acne för fenomenet.. Det är kanske inte så många som känner till detta faktum, men ordet acne kom till Sverige redan med dom tidiga Vasakonungarna.
Det var tydligen så att Erik skulle på en dejt en eftermiddag, men när han vaknade på morgonen och såg sig i spegeln så utropade han den bevingade frasen;
-Ack Nej.. Nu har porerna svällt upp så jag får ställa in dejten..

Sedemera dog han av förgiftad ärtsoppa, men det är en helt annan historia.

Hur som helst, detta "Ack Nej" har i efterkonstruktioner försvenskas till "Ackne" och resten är så att säga, historia.

Historiska fakta

Apropå Vasaätten som jag skrev lite om tidigare här på bloggen så har det framkommit intressanta uppgifter som faktiskt inte är uppdiktade.. Åtminstone inte av mig den här gången.

 Hur som helst, historien i sig är väl kanske inte direkt trovärdig, men den har även anknytning till ett sedan tidigare kartlagt ämne här på bloggen och som anekdot kan den kanske tyckas fylla en viss funktion.

Som ni säkert märkt vid det här laget så är jag dålig på att komma fram till kärnpunkten i mina utlägg, det blir för det mesta en lång harang av ordbajseri och svårt att hålla sig till ämnet, men för att återknyta till Vasaätten då, och till en av de mest kända inom släkten, nämligen mannen som har ett långlopp på skidor uppkallat efter sig (Nej, ledsen att behöva berätta det, men det har inget med knäckebröd att göra det där loppet) vi talar naturligtvis om Gustav Vasa och hans lopp mellan Sälen och Mora, det så kallade Vasaloppet.

 Jo, det jag har hört om denne Gustav Vasa och som jag så sakterliga försöker knyta an till är att han i högsta grad är inblandad i utformningen av den ålänska flaggan. Gustav ska ha haft engelska påtryckningar angående ö-gruppen för att britterna ville ha en östersjöbaserad bas så att de skulle kunna hålla kontroll på handeln i området. Gustav var inte alls intresserad av att få engelsmän som grannar, så för att visa att ö-gruppen tillhörde Sverige så stack han sitt svärd i vår blågula flagga som låg ute på marken (strax utanför Mariehamn gissningsvis) så att den inte skulle blåsa iväg innan engelsmännen kom fram.

 Vad han inte hade räknat med var att flaggor likt människor och andra levande djur börjar blöda utav svärdshugg. Detta medförde alltså att den svenska flaggan befläckades med ett blodrött kors inne i det tradiotionella gula korset.

Tyvärr så fanns det inte digitalkameror på den tiden, men en sentida efterkonstruktion av händelsen har faktiskt blivit gjord.

blodflagga

Suomi Finland

Det kanske vore på sin tiden att ge en kortare presentation av vem jag egentligen är. Jag går inte in djupet med tanke på att mitt uppdrag inte får äventyras..

Jo för närvarande så arbetar jag ombord på ett fartyg som går mellan Sverige och just Finland, eller mellan Ruotsi och Suomi som finländarna säger..

Det är intressant det här med Suomi och hur namnet tros ha uppstått, det var tydligen så att det kom två vackra kvinnor ifrån Sverige ridandes på var sin häst genom Frihamnen i Stockholm förbi en man som låg på marken till synes avsvimmad.

 Rut som den ena kvinnan hette gick fram till mannen och sade;
- Hej min bäste herre, mitt namn är Rut och min väninna heter Siv, kan vi göra något för dig?
Då vred mannen upp sitt skäggiga ansikte och spritångan stod som en drakflamma ur hans mun när han på sin sluddriga finlandssvenska sade;
 -Ruot si, su å mi.. (Vilket på Svenska fritt översatt då skulle bli; Rut och Siv, sug av mig.)

Och därav att vi svenskar ses som ett nobel och hjälpsamt folk medans finnarna är perverterade suputer..

 Och sedemera blev alltså Sverige känt som Ruotsi och Finland kom att kallas Suomi.


 Så hur slutade då historien om våra vänner Rut och Siv med den finlänska fullgubben? Jo, Rut gick fram till mannen, och gav honom en rejäl örfil, och därefter så sa hon dom bevingade orden;

-Nej sådant håller jag inte på med, men Finland däremot, Finland suger..

Han är tillbaka

Nu var det ett tag sedan jag rapporterade här på sidan, men tro för den saken skull inte att jag har gett upp eller kommit på andra tankar. Nej kära läsare, sanningen och säga så har jag egentligen legat i hårdsatsning för att kunna ge er än mer ingående fakta om grannarna i öst..

Er skribent har nämligen lyckats ta sig in i lejonens kula och jobbar för närvarande undercover hos ett bolag med förgreningar inom alla skikt i det finska samhället. Utöver detta konstaterande så har jag för stunden inte så mycket mer att säga än att bloggen återigen är i bruk.

Med detta sagt så hoppas jag att vi tillsammans under våren ska lära oss mer oss mer om det finska samhället och hur man ska göra för att undvika att bli en del av det. Väl mött.

RSS 2.0