Ang: Självständighetsdagen

I söndags skrev jag att det skulle trilla in nya spännande inlägg med fakta om Finland, men vad hände sen då, inte ett endaste inlägg lades upp, ej heller något under måndagen.

Anledningen till detta har inte med er läsare att göra, den där misstänkta matförgiftningen blev helt enkelt värre och er tappre krönikör blev helt enkelt för feberyrig för att kunna fullfölja sina skriftliga löften.

Nu när självständighetsdagen är över och det nästan är ett helt år till nästa så kan jag efter detta inlägg åtminstone avlägga ett löfte som är enklare att hålla, jag ska helt enkelt inte skriva så mycket vänliga ord om Finland igen som jag gjorde där i söndags.

Innan jag går tillbaka in i mitt syniska skal så skulle jag vilja visa en liten film om just Finland, en reklamfilm som jag hittade i söndags, en film som propagerar för att det skulle kunna vara riktigt trevligt att åka dit och insupa landets kultur. Ja, bedöm själva helt enkelt, mycket nöje.

Ha en fin dag allihopa.




It's playback time

Det här är ett väldigt spontant inlägg som föranleddes av en filmsnutt som ligger uppe på youtube, jag blev så nyfiken på vad som sägs i den. Lite kort bakgrundsinformation först, det är en film från finska melodifestivalen, och det är faktiskt inte Lordi hör och häpna.



 

 

 

Den här videon föranledde även att jag har lagt upp en ny kategori på bloggen som heter "Videoklipp" som jag kommer att försöka hålla uppdaterad med finska stjärnor.




fakta om Finland

Självständighetsdagen till ära så har er tappre skribent gått och blivit småkrasslig i kistan.. Om det beror på att karma straffar mig för mitt tidigare gratulationsinlägg till Finland, eller om det helt enkelt är en bindgalen finne som har matförgiftat mig låter jag vara osagt, men faktum kvarstår att det inte har blivit speciellt mycket sömn denna natt.

Då min söndag ser ut att gå i lugnets tecken med mycket vila, lite te och sådär så kommer jag nog att uppdatera här inne mer än en gång under dagen.

Häri ligger poängen med dagens rubrik, jag ska helt enkelt googla fram lite spännande fakta om Finland som ni kära läsare förhoppningsvis inte redan visste. Så, utan någon mer presentation, här nedan följer fakta om Finland,


  • Finsk pälsindustri är väl utvecklad och står för mer än hälften av världens totala rävpälsproduktion.



Grattis Finland..

..vet inte riktigt vad jag tycker om att lägga den frasen i munnen, men men.. Idag är trots allt dagen då finländarna är värda alla gratulationer,  för en gångs skull så var det faktiskt inte dom som drog nitlotten.

För att förklara detta något kryptiska blogginlägg närmare så krävs det att vi gör en historisk återblick igen. Denna gången ska vi till ett snöslaskigt Helsingfors, det är kallt ute, det är mörkt, det är den 6e december och året var 1917.

Egentligen ska vi ännu längre tillbaka, närmare bestämt 2 dagar längre tillbaks i tiden, ända till den 4e december, för det är den dagen då den finska senaten lämnar över förslaget om ny regeringsform i Finland till finlands lantdag. En regeringsform som sedemera antas den 6e december.

I och med detta beslut förklarar landet sig självständigt från Ryssland, ett Ryssland som man varit lydstat till sedan 1809, året då Sverige till slut lyckades förhandla bort den finlänska landsänden av landet.

Jag tillhör inte den skara människor som gärna talar bra om Finland, men jag måste ju säga att jag tror det var finländarna som drog vinstlotten när det ryska inflytandet försvann. Sen att finländarna fortfarande är hopplöst efter oss västerlänningar är en helt annan sak.

Idag ska jag dock inte klaga på finländarna, dom ska få ha sin dag och fira ifred med både bastu och koskenkorva, det är dom väl värda. Ha en fin födelsedag där borta i ost. Grattis




Till er som inte redan har förstått det så kan jag informera om
att den 6/12 är Finlands självständighets tillika nationaldag.

Jag är ingen talare..

..och inte heller någon hacker för den delen, men som ni uppmärksamma läsare kanske har noterat så har jag faktiskt lyckats byta bakgrund på sidan och det är jag lite småstolt över måste jag säga.. Nu återstår bara att försöka komma på hur man ändrar teckensnitt också, kanske du kan hjälpa mig?

Ha en fortsatt trevlig lördag, och tack på förhand.


finland




Kommentarsfiske

Var jag fel ute med mitt förra inlägg, behöver Svenska folket fortfarande finlandsuger eller har ögonpar runt om i landet börjats öppna, har väckarklockan som jag ställde in åt er äntligen börjat att ringa?

Det var faktiskt en hel del människor som var inne på bloggen och läste inlägget nu när jag återuppväckte sidan vilket kändes riktigt bra, lite kommentarer skulle dock sitta fint och konstruktiv kritik uppskattas då jag fortfarande inte riktigt vet om ni läsare vill höra om mitt liv som person eller om ni vill lära er mer om Finland.

Fast, vem försöker jag lura egentligen, det här med att skriva om Finland, det är ju så mycket mer än bara en blogg, det är ett kall, en livsstil, varför skulle ni läsare vara intresserande av mannen bakom masken när det är masken som är själva agnet? Ja se bara på abborren, den randiga lilla fisken, den skiter fullständigt i vem det är som sitter där med ett metspö i handen, det är masken på kroken han vill åt.

Så nu mina små abborrar, tänk på dessa ord och förgyll min dag med lite kommentarer.

Ha en riktigt trevlig dag där ute, simma lugnt.

finlandsuger

Det nya spåret

Då jag för tillfället inte omger mig med något som direkt har med Finland att göra, mer än någon enstaka Ålänning det vill säga så finns det vissa svårigheter i att göra en opartisk rapportering angående bloggens genomgående tema, finlandsuger.

Den skara människor som tidigare läste min blogg just för att uppdatera sina grannlandskunskaper är nog som bortblåst nu, det var ju ett tag sen jag hade tillfälle att uppdatera här inne så på den fronten är jag nog rätt så bortglömd numera.

Detta har till följd att bloggen från och med nu, och till dess de blåvita ostvindarna åter viner i flaggorna kommer att ha en mer personlig karaktär, att jag kommer skriva lite mindre anonymt och lite mer om mig själv istället, något som faktiskt vid tidigare tillfällen har efterfrågats från gamla läsare.

Ett inslag som nog kommer att ta en del plats framöver är den om hur min renovering fortskrider. Som vissa av er vet är jag numera villaägare och då mycket av min tid går till detta så kommer det att sätta sin prägel på texten.

Som avslutning på inlägget vill jag bara säga, tack för att du tog dig tid att läsa detta, finlandsuger är numera aktiverad igen.

Väl mött


ps. finland suger. ds.

RSS 2.0