släkten Mannerheim

Återigen gryr dagen...
...och jag har letat finsk historik även för detta datum kära läsare, det förhöll sig faktiskt så att det var dödsdagen för
 finlands store nationalhjälte, den enda mannen i den finska historien som titulerats marsalk, nämligen Gustaf Mannerheim. Det är ju av lite extra intresse för oss då det är tack vare denne man som bloggen över huvud taget tillkom.

1951 avlider vid en ålder av 84 år marskalken av Finland, Gustav Mannerheim. Under sitt händelserika liv fick han bland annat regeringens uppdrag att krossa det röda upproret efter Finlands självständighet 1918. Under mellankrigstiden drog han sig i det stora hela helt bort från offentligheten. Vid vinterkrigets utbrott 1939 var han dock tillbaka, nu som överbefälhavare för krigsmakten. En post han innehade under hela kriget. Därefter var han Finlands president till 1946.

Hur till vida dödsorsaken var såsom grabbarna i Aberdeen spekulerade låter jag vara osagt, men däremot så har jag snokat fram information om att släkten Mannerheim ursprungligen kommer ifrån Sverige, så den finska nationalhjälten är egentligen bara en helt vanlig svensk som  blev lite för full på finlandsfärjan, missade sin avgång och av misstag hamnade i Åbo?

nationalhjälte
Carl Gustaf Emil Mannerheim

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0